Wat is een overheidsopdracht
eigenlijk?

In deze blog post leggen we kort uit wat een overheidsopdracht eigenlijk is.

Een overheidsopdracht is een soort aanbesteding. Een aanbesteding (of ‘tender in het Engels) is een procedure waarbij een opdrachtgever bekendmaakt dat hij een opdracht wil laten uitvoeren en ondernemingen vraagt om een offerte in te dienen. Een overheidsopdracht is dus (zoals de naam het zegt) een aanbesteding waarbij de opdrachtgever een overheidsdienst is. Denk in België bijvoorbeeld aan een federaal of Vlaams ministerie of een lokale overheid zoals een gemeente, provincie of OCMW. Zo zou het federaal ministerie van mobiliteit een overheidsopdracht kunnen uitschrijven waarin bepaalde diensten (consultancy) van een verkeersspecialist worden gevraagd of een gemeente een overheidsopdracht kunnen publiceren betreffende de levering van twee grasmaaiers van een bepaald type voor de lokale groendienst.

Inhoudelijk worden er drie soorten overheidsopdrachten onderscheiden:

  • een werk, bijvoorbeeld het bouwen van brug of gebouw,
  • een dienst, bijvoorbeeld het uitvoeren van een verhuizing, het verlenen van juridisch advies of het uitvoeren van een ingenieursopdracht,
  • een levering, bijvoorbeeld het leveren van goederen, zoals koffieautomaten of auto’s.

In de meeste gevallen is een overheidsdienst verplicht om de opdracht openbaar te maken (de uitzonderingen vallen onder een zogenaamde ‘onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking’,  waarbij de dienst zelf een aantal kandidaten mag aanschrijven zonder de opdracht algemeen bekend te maken). Dit wordt door de overheidsdienst zelf gedaan via het Bulletin der Aanbestedingen (BDA). Voor opdrachten die bepaalde Europese drempelbedragen overschrijden, moet ook een bekendmaking plaatsvinden in het Publicatieblad van de Europese Unie (JOUE).

Overheidsopdrachten zijn onderhevig aan een vrij uitgebreide wetgeving die de rechten en plichten vastlegt van zowel de overheidsdienst als de zich inschrijvende ondernemingen . Er zijn vier belangrijke onderwerpen in de wetgeving.

  • Bekendmaking: een overheidsdienst moet aankondigen welke opdracht ze wil laten uitvoeren en wat de voorwaarden zijn om mee te dingen (zoals gezegd, in de meeste gevallen publiek).
  • Type opdracht: gaat het om een dienst, een levering of een werk? Voor elk type opdracht gelden er andere regels.
  • Procedure: afhankelijk van de aard van de opdracht moet de overheidsdienst een specifieke procedure volgen om te kiezen tussen de verschillende ondernemingen die kandidaat zijn om de opdracht uit te voeren.
  • Uitvoering: na de toekenning van de opdracht (gunning) gelden nog een aantal regels met betrekking tot de uitvoeringstermijn van de opdracht, de betaling, de facturatie en eventuele boetes.

In komende blog posts gaan we dieper in op verschillende onderwerpen die hierboven aan bod zijn gekomen.

Ondertussen wensen we je zoals gewoonlijk veel succes op de aanbestedingsmarkt!

 

Vind Belgische overheidsopdrachten online.

 

Je vindt ons ook op Facebook, LinkedIn en Twitter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.