Wat zijn CPV-codes eigenlijk?

Wanneer een overheidsdienst een aanbesteding uitschrijft, moet ze altijd een of meerdere CPV-codes aan de opdracht toekennen.  CPV-codes zijn Europees gestandaardiseerde, 8-cijferige codes voor de meest courante producten, diensten, leveringen en werken  (‘CPV’ staat ‘Common Procurement Vocabulary’).

Zo staat bijvoorbeeld CPV-code 03000000 voor ‘Landbouw- en veeteelt-, kwekerij-, visserij-, bosbouw- en aanverwante producten’ en CPV-code 42110000 voor ‘Turbines en motoren’. De CPV-codes zijn ook hiërarchisch. Zo valt de CPV-code ‘42110000’ voor ‘Turbines en motoren’  inhoudelijk onder de meer algemene CPV-code 4200000 voor  ‘Bedrijfsmachines’ (je kan dit ook zien aan het aantal nullen op het einde van een CPV-code: hoe minder nullen, hoe specifieker of ‘dieper’ de code is).

De belangrijkste functie van een CPV-code is het (al dan niet in combinatie met andere CPV-codes) ondubbelzinnig en systematisch identificeren van de opdracht in kwestie. Bij Europees gepubliceerde overheidsaanbestedingen wordt de omschrijving van de belangrijkste CPV-code zelfs toegevoegd aan de titel van de opdracht.

Opgepast: er bestaat bij de aanbestedende overheidsdiensten soms wel wat verwarring over CPV-codes. Een CPV-code heeft enkel te maken met de opdracht en dus niet met de sector waartoe de opdrachtgever behoort. Zo moet bijvoorbeeld een school die software aankoopt voor haar netwerk de CPV-code 48200000 voor ‘Netwerksoftware’ gebruiken, en niet de CPV-code 80000000 voor ‘Diensten voor onderwijs en opleiding’. Dit lijkt evident, maar toch worden er relatief veel van dit soort fouten gemaakt.

Dit is trouwens een van de redenen waarom TenderWolf niet alleen CPV-codes, maar ook zoektermen als selectiecriteria aanbiedt. Door nieuwe publicaties niet alleen te controleren op relevante CPV-codes, maar ook te scannen op de door jouw ingegeven zoektermen, wordt het mogelijk om relevante, maar met verkeerde CPV-codes uitgeruste publicaties alsnog correct te selecteren.  We raden de gebruikers van TenderWolf dan ook sterk aan om voldoende relevante zoektermen toe te voegen!

Tot slot wensen we je zoals gewoonlijk veel succes op de aanbestedingsmarkt!

 

Vind Belgische overheidsopdrachten online.

 

Je vindt ons ook op FacebookLinkedIn en Twitter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.